lauantai 15. kesäkuuta 2013

MH-luonnekuvaus

Sain Yodalle peruutuspaikan MHseen, joten pakkohan sitä oli mennä homma katsastamaan. Yodan kasvattaja toivoo että pennut käytetään testissä noin vuoden ikäisenä, mutta toivomus ei koske ulkomaille myytyjä koiria. Mielelläni olisin Yodan testannut vuoden ikäisenä, enkä kahden, mutta Suomessa on kennelliitolla eri ikärajat testiin. Tähän väliin todettakoon, että testi on suunnattu nimenomaan nuorille ja muokkaamattomille koirilla. Suomessa se tarkoittanee yli 18 kk vanhaa koiraa ja koska talvella testejä ei järjestetä, niin Yoda kerkesi tyttämään juuri sen 2 vuotta kun testiin päästiin. Testipaikat on myös kivenalla, eli meillä oli tuuria matkassa.
Jonna lähti minun ja Yodan henkiseksi tueksi Mäntsälään. Kimin kanssa Yodan olisi ollut parempi mennä, mutta testipäivä oli päällekkäin agin SM-kisojen kanssa.
Laitan Yodan pentueen testitulokset jossain vaiheessa taulukkona, mutta nyt pikainen kirjallinen sepostus.
Ihmisistä Yoda tykkäsi, onneksi tällä kertaa jätti hyppimisen väliin. Hieman piti testinohjaajaa riepottaa remmissä, mutta homma saatiin kuitenkin toimimaan. Yoda ei siis ole koskaan repinyt remmiä minulla, Kimillä, Jonnalla tai edes äidilläni. No, nyt se sitten piti nähdä, että kyllä koira osaa ties mitä..
Leikkiminen sujui hyvin, kunhan minä vaan sain lelun liikkeelle ja heitettyä. Ensimmäisellä kerralla heitin nimittäin ohi.. Yoda nappasi lelun heti ja tietenkin täyden suun puruotteella.
Takaa-ajoon Yoda lähti, mutta kun saavutti saaliin, niin minusta koira jäi odottamaan ja hieman tökkimään saalista, että liiku nyt.. Lopulta otti myös suuhun ja toi hieman matkaa minullepäin. Toisella kierroksella sama homma, nyt nappasi saaliin heti suuhunsa ja toi pidemmän matkaa takaisinpäin.
3 minuutin "paikallaolossa" Yoda käyttäytyi rauhallisesti. Häntä heilui ja hän yritti saada kontaktia ihmisryhmään. Jonna siellä yritti katsella taivaaseen ja ties minne, ettei vastaa Yodan haasteisiin.. Yoda seurasi ympäristöään, mutta todellakin rauhallisesti. Yodan edesmennyt lähisukulainen olisi kyllä tässä tilanteessa juossut ohjaajaa ympäri ja saalistanut vihreitä pikkumiehiä.. Jollain tasolla siis pojasta polvi parantunut?
Etäleikissä Yoda ei heti tajunnut ommaa, vaan luuli, että äänet kuuluvat yleisöstä ja kääntyi niitä katsomaan. Käänsin koiran ja johan se tajusi, että siellähän liikkuu joku. Kun päästin koiran irti se meni heti katsomaan maalin taakse, mutta rohkeus loppui ja koita tuli takaisinpäin. Leikkijä lähti liikkeelle ja Yoda kiinnostui hommasta uudelleen. Vieläkään ei napannut lelusta kiinni, kävi katsomassa ja hieman ihmetteli, että mitä tuo täti tuossa heiluu ja hyppii. Pieni lenkki takaisinpäin ja sitten lelua repimään.
Haalarilla Yoda oli kuulemma hypännyt muutaman metrin loikan takaviistoon sivulle. Katse ei ollut kääntynyt, mutta kuvaajan mukaan loikka oli ollut näyttävä. Vasta kun pääsin haalarin eteen ja kutsuin koiraa, niin sitten Yoda tuli katsomaan. Siihen saakka piti puhista ja nostella karvoja pusikossa. Tämän kohdan arvostelua hieman ihmettelin, sillä rasti oli eri kohdassa kuin mitä koira teki ja mitä kuvaaja kertoi.. Haalarin ohi käveltiin muutamaan kertaan, hieman piti haalaria mulkoilla ja käydä haistamassa. Ei kuitenkaan suurempia muistijälkiä jäänyt.
Ääniherkkyydessä Yoda myös hyppäsi näyttävästi, mutta meni heti itse katsomaan mistä ääni tuli. Ohikävelyssä oli kuulemma hieman reagoinut siihen kohtaa missä ääni tuli. En osaa itse sanoa, mielestäni koira käveli edessäni liki viivaa pitkin ja kerran ehkä pää kääntyi kohteeseen.
Aaveilla reaktio olikin hieman outo. Yoda heilutteli aluksi häntäänsä ja päästi aaveet todella lähelle. Askelta vajaa siihen viivalle mihin aaveiden olisi pitänyt pysähtyä. Sitten alkoikin ahdistamaan ja karvat pystyssä haukkuen ja puhisten remmin mitan taakse. Kuvaaja pyysi irrottamaan remmistä. Enempää Yoda ei kuulemma pakittanut vaikka irti pääsikin (tässäkin on rasti eri kohdassa, kuin mitä kuvaaja kertoi tapahtuneesta). Yoda piti tasaisen etäisyyden haamuihin ja kun menin haamun eteen niin sieltähän herra tuli mukaan katsomaan ja haamuja riisumaan. Toiseen haamuun kävi ihan itse ottamassa kontaktia.
Loppuleikki meni samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin. Ei eroa eli koira ei reagoinut testiin ainakaan paineistuen.
Lopuksi oli vielä ampuminen. Ensin minun piti leikkiä koiran kanssa kahden ammunnan ajan siten että liikkeeni ei pysähdy. Oli muuten raskasta yrittää pitää koira liikeessä eikä mennä itse lelun perässä. Yoda kuulu laukaukset, mutta ei reagoinut muuten kuin korvia heiluttamalla. Stten oli sama ampunen passiivisessa tilassa. Tässä ei edes korvat liikkuneet, koira katsoi ampujan suuntaan, mutta ei muuta. Vaikka ääni oli huomattavasti kovempi kuin PK-puolen ampumiset, niin koira kuulemma ei ole kuuro, mutta ei myöskään reagoi ampumiseen. Tämä oli siis eka kerta kun Yodalle ammuttiin ylipäätänsä.
Lopputulos oli kuitenkin hyvä. Ssiaalinen, ihmisistä ja käsittelystä tykkäävä koira joka on rauhallinen ja omaa täyden suun puruotteen.

Ei kommentteja: